Hazánk huszonöt éve tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének

Svédország nemzeti lobogója még csak három napja; Magyarországé, Csehországé és Lengyelországé már huszonöt éve leng a NATO brüsszeli főhadiszállása előtti téren. A jeles évforduló kapcsán a három ország katonazenével és nemzeti ételekkel látta vendégül a szövetség többi tagországának katonai és civil képviselőit Monsban, illetve Brüsszelben, március 12-én.

A Brüsszelben tartott fogadáson Balogh István, hazánk NATO nagykövete úgy fogalmazott: Magyarország büszke arra, hogy ma Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal együtt ünnepelheti NATO-tagságának évfordulóját. Kiemelte: a csatlakozás lehetővé tette, hogy visszatérjünk a Nyugathoz, „ahová történelmileg mindig is tartoztunk és lehetőséget biztosított számunkra, hogy hozzájárulhassunk saját jövőnk alakításához.”

„NATO-tagságunk megerősíti függetlenségünket és szuverenitásunkat, nemzeti erőfeszítéseinkkel összhangban garantálja biztonságunkat és védelmünket. Továbbra is elkötelezettek vagyunk e szövetség, annak érdekei és alapvető értékei mellett. Továbbra is hozzájárulunk a szövetség misszióihoz, továbbra is a GDP 2 százalékát fordítjuk védelemre, és továbbra is teljesítjük a NATO követelményeit a nemzeti védelmi képességeink fejlesztésére. Illetve a jövőben is támogatni fogjuk partnereinket, többek között humanitárius segítséget nyújtva Ukrajnának. Mindezt azért kell tennünk, hogy erősek maradjunk: egy erős Magyarország sokkal ütőképesebbé teszi a NATO-t” – mondta a nagykövet.

Tomasz Szatkowski, Lengyelország NATO nagykövete kiemelte: a három ország egymást támogatva jutott el odáig, hogy 1999-ben csatlakozhatott a szövetséghez. „Azóta mindannyian számos küldetéssel és sokféleképpen segítettük a szövetséget. Ráadásul országainkban felnőtt egy olyan generáció, akik számára a NATO-tagság már olyan természetes, mint a levegővétel. Megtaláltuk a helyünket a világban, a szövetség biztonságot jelent számunkra” – húzta alá a nagykövet.

Ivo Střecha altábornagy, a Cseh Köztársaság katonai képviselője szintén méltatta a három ország elmúlt huszonöt évének egyéni és közös eredményeit. Az altábornagy megemlékezett azokról a hősökről, akik életüket áldozták a szövetségéért és a tagállamok biztonságáért.

Az ünnepségeken cseh és lengyel katonazenekari formációk mellett az MH Központi Zenekar kamarazenekar szórakoztatta a vendégeket. Szabó Imre alezredes, a zenekar vezető karmestere kérdésünkre elmondta: nem kellett külön készülniük erre a különleges fellépésre, mert az elmúlt években a zenekar szélesítette repertoárját. „Ez konkrétan azt jelenti, hogy olyan kamaraegyütteseket alakítottunk meg a zenekaron belül, amelyek képesek kiszolgálni a speciális igényeket. Ilyen például a Brüsszelben szalonzenét játszott klarinét-kvartett, illetve a Monsban színpadra lépett szaxofon-kvartett. Fontos szempont, hogy a zene mellett a meghívottak beszélgetni is tudjanak, tehát nem lehetünk túl hangosak. Fellépésünkön a katonazenére jellemző zenei elemek mellett klasszikus hazai és nemzetközi klasszikus és könnyűzene népszerű darabjait hallhatták a vendégek” – összegzett a karmester.

Hazánk katonaszakácsai hamisítatlan magyaros menüvel örvendeztették meg a meghívott vendégeket: füstölt csülkös töltött káposzta, marhapörkölt és somlói galuska került a tányérokra. „Ezek a tradicionális magyar ételek, ezekről ismernek meg minket és az igazság az, hogy a külföldi vendégek ezeket is keresik” – fűzte hozzá az étlaphoz Gulyás Károly, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár honvédelmi alkalmazottja, a katonaszakács-válogatott vezetője, a Hotel Hadik szállodaigazgató-helyettese.

A brüsszeli fogadáson jelen volt többek között Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottság elnöke, Sándor Tamás vezérőrnagy, hazánk katonai képviselője, Szűcs József dandártábornok, a NATO Katonai Bizottság ügyvezető koordinátora, egyben a NATO Nemzetközi Katonai Törzs titkára és Horváth Gábor vezérőrnagy, az EU Katonai Vezérkar főigazgató-helyettese.

A NATO április elején ünnepli fennállásának 75. évfordulóját.

Szöveg: Faragó Fanny, Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerzők felvételei