A főtitkár a szövetséges tagállamok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a NATO katonai képessége nem kizárólag katonai feladatok elvégzésére vagy fenyegetések elhárítására használható, hanem a jelenlegihez hasonló egészségügyi krízishelyezetekben való segítség nyújtására egyaránt.
    A NATO a krízishelyzet megoldására jött létre, a szervezet ezért felhasználja képességeit a koronavírus-járvány terjedése ellen vívott harc sikeréhez. Részt vesz az alapvető gyógyszerek, a létfontosságú eszközök, valamint az orvosi és ápolói személyzet szállításában - közölte.
    A miniszterek a járvánnyal hatásainak kezelése mellett az elrettentés és védelem fontosságát hangsúlyozták, a NATO alapvető küldetése ugyanis továbbra is a béke és a stabilitás fenntartása - monda. A szövetségesek hangsúlyozták, hogy megtesznek minden szükséges intézkedést a fegyveres erők védelmére. A haderőnek ugyanis töretlenül rendelkezésre kell állnia, reagáló képességének késznek kell lennie mindenfajta fenyegetés esetén.
    A koronavírus megjelenésével nem szűntek meg a világ több táján jelentkező biztonsági fenyegetések, épp ellenkezőleg - mondta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy  a terrorszervezetek saját érdekeik előmozdítására használják fel a járvány okozta válságot. A NATO a helyzet törékenységére való tekintettel folytatja és támogatja az Afganisztánban és Irakban szolgálatot teljestő misszióit a fenntartható béke elérése érdekében.
    Elmondta, a szövetségesek megegyeztek továbbá abban is, hogy együttműködnek a béke, a biztonság és a demokráciát fenyegető hamis információk leleplezésében a világjárvány leküzdésére.
    A NATO-nak alkalmazkodnia, szükség esetén változnia kell a járvány tanulságaira építve. Meg kell vizsgálnia, hogyan lehet kezelni a járvány hosszútávú és jelentős geopolitikai hatásait a biztonság fenntartása, valamint annak érdekében, hogy felkészült legyen egy következő krízis esetén. A miniszterek egyértértettek abban, hogy fokozni kell a társadalom ellenálló képeségét, jobban fel kell készülni egy világjárvány esetleges újbóli megjelenésére, és nagyobb védelmet kell nyújtani a kulcsfontosságú ipari ágazatoknak - közölte.
    A koronavírus-járvány okozta válság mindenkit fenyeget, amely ellen csak összefogással lehet eredményesen fellépni - zárta sajtótájékoztatóját a NATO főtitkára.

 

Forrás: MTI