„SRBIJA 2018” következménykezelési gyakorlat Szerbiában
Az Észak-atlanti Szerződés Euro-atlanti Katasztrófa-reagálási Koordinációs Központja (NATO EADRCC) szervezésében „SRBIJA 2018” elnevezésű következménykezelési gyakorlatot tartanak 2018. október 8-11. között Szerbiában. A civil gyakorlat célja a nemzetközi együttműködés erősítése a válságok/katasztrófák következményeinek közös kezelése érdekében.
A gyakorlaton 35 NATO szövetséges és partnerország civil és katonai  beavatkozó/reagáló csapatai vesznek részt. A magyar HUNOR hivatásos mentőszervezet - negyvenkét taggal és két mentőkutyával - október 7-én indult útnak Szerbiába. Az egységet tizenhét megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai, valamint az Országos Mentőszolgálat négy munkatársa alkotja. A HUNOR a gyakorlathoz összesen tizenegy tonnányi felszerelést, harmincnyolc raklapnyi eszközt, kilenc járművet, két utánfutót és két quadot használ/alkalmaz. A mentőszervezet a nagyjából kétezer fős gyakorlatot irányító törzsbe delegálta a HUNOR parancsnokát.
A gyakorlat sikeres megkezdése érdekében a magyar hatóságok a Magyarország területén áthaladni kívánó külföldi résztvevő csapatok részére közbenjárt a helyszínre érkezéshez szükséges tranzit megkönnyítésében és zökkenőmentes áthaladásában. A gyakorlat hozzájárul a NATO-Szerb együttműködés formálásához és a magyar-szerb jószomszédi viszony elmélyítéséhez.