A NATO célja a programmal, hogy fiatal szakértők számára lehetőséget biztosítson a szervezet különböző munkaterületeinek megismerésére, amelyet későbbiekben a tagállamok hasznosíthatnak, illetve nem utolsósorban a NATO innovációs törekvéseit is szolgálja. A hosszú távú cél a NATO és a tagállamok rendelkezésére álló, mély biztonságpolitikai tudással rendelkező szakértői réteg bővítése.

A program főbb paraméterei: 

  • A kiválasztás a NATO általános felvételi rendszerének megfelelően teljesítményen alapuló versenyeztetési eljárásban valósul meg, amely előszűrést, majd teszteket és személyes interjúkat foglal magában.
  • A programban részvételt nyert fiatal, diplomás, kezdő szakértőkkel a NATO hároméves szerződést köt, amely egyszer három évre meghosszabbítható;
  • A programban résztvevők a NATO különböző szervezeti egységeinél (Nemzetközi Titkárság - IS, Nemzetközi Katonai Törzs – IMS, NATO Kommunikációs és Információs Ügynökség – NCIA, NATO Támogatási és Beszerzési Ügynökség – NSPA,), valamint parancsnokságain (ACT, ACO) rotációs rendszerben dolgozva járulnak hozzá a szervezet munkájához.
  • A program keretében meghirdetett állásokról a NATO honlapján érhető el részletes tájékoztatás: (www.nato.int/recruitment).

További részletes tájékoztatást angolul és franciául elérhető (English és French), továbbá a NATO honlapján www.nato.int/YPP és a Youtube-on is megtalálható (LINK).