A kétnapos online tanácskozás kiemelkedő fontosságát az adta, hogy a Biden-adminisztráció – Lloyd Austin személyében – első alkalommal képviseltette magát a Szövetség magas szintű megbeszélésén.

A NATO reflexiós folyamatával és a Szövetség elrettentési és védelmi koncpeciójával foglalkozó munkaülés során, Dr. Benkő Tibor hozzászólásában kiemelte, hogy Magyarország haderőfejlesztési programja teljes mértékben összhangban van a NATO képességfejlesztési céljaival.

Szólt arról is, hogy a kormány folyamatos támogatásának köszönhetően a pandémia ellenére is növelni tudjuk a korábbi terveknek megfelelően a védelmi kiadásainkat, így hozzájárulva a Szövetség kiegyensúlyozott tehermegosztásához, amely egyben fontos pillére a transzatlanti kapcsolatoknak is.

A Szövetség hatékonyságának, belső kohéziójának jövőbeni erősítését célzó NATO 2030 kezdeményezéshez kapcsolódó főtitkári javaslatcsomaggal alapvetően egyetértünk, annak legtöbb elemét támogathatónak tartjuk – fogalmazott a tárcavezető.

Dr. Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsokság (HQ MND-C) elindítása komoly siker nem csak hazánk számára, de a régió, illetve a NATO biztonságának erősítése miatt is.

A munkaülés második napján a NATO műveletek jövője került napirendre, melynek kapcsán Magyarország álláspontját Szabó István honvédelmi államtitkár ismertette. Hozzászólásában az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország jelentős erőkkel járul hozzá a NATO nemzetközi szerepvállalásaihoz.

Mint mondta Magyarország továbbra is elkötelezett a közel-keleti, az afganisztáni, illetve a Nyugat-Balkán biztonsága iránt. A komoly műveleti tempót tovább erősítve növeljük jelenlétünket a NATO KFOR műveletében, és történelmi jelentőségűnek tekintjük, hogy 2021 novemberétől magyar parancsnoka lesz a küldetésnek – tette hozzá Szabó István.

 

Forrás: Honvédelmi Minisztérium